niedziela, 20 lipca 2014

Pieczony karczek, karkówka

Mięso pieczone w rękawie, jest soczyste i wyraziste w smaku. 
Przygotowanie takiego dania, jest niezwykle proste. 
A smakuje
i to dobrze :-).

Porcja dla 2 osób:

SKŁADNIKI:

1. 0,5 kg karkówki.
2. 2 ząbki czosnku.
3. 1 łyżeczka majeranku.
4. 1 łyżeczka słodkiej papryki.
5. Pół łyżeczki kminku.
6. 1 łyżeczka pieprzu mielonego.
7. Pół łyżeczki soli.




Nacieramy mięso przyprawami i czosnkiem.
Pakujemy do rękawa (albo szczelnego naczynia) i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.








Następnego dnia pieczemy mięso w 180 stopniach przez półtorej godziny.








Warto dodać, iż należy zaczekać, aż pieczeń trochę ostygnie. 
Zbyt szybkie sięgnięcie po nóż, może spowodować, 
że podczas krojenia, mięso będzie się rozpadać na drobne kawałki.