piątek, 11 lipca 2014

Pierogi z jagodami

Pierogi, pyszne. Zjedliśmy wszystkie:-P. 
Zachęcam Was do ugotowania pierogów, naprawdę prosta i tania sprawa. 
(No, może trochę czasochłonna).

SKŁADNIKI:
(na ok 40 sztuk):

1.  Pół kilograma mąki.
2. 1 jajko.
3. Szczypta soli.
4. 1 łyżka oleju.
5. 250 ml ciepłej wody.
6. 30 dag jagód. 
7. Cukier.




Łączymy ze sobą mąkę, wodę, jajo, sól i olej. Ugniatamy do momentu, aż powstanie gładkie ciasto.Następnie rozwałkowujemy je i wykrawamy niewielkie koła szklanką.




Nadziewamy ciasto jagodami - ilość wedle uznania oraz umiejętności klejenia ;-) 
i cukrem (1/4 łyżeczki).




Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty, aż wypłyną.
Ważne by miały sporo miejsca w garnku.




Na koniec dodaję bitą śmietanę i pozostałe owoce.




PS Tęsknię za obiadem!