Pierogi, pyszne. Zjedliśmy wszystkie:-P.
Zachęcam Was do ugotowania pierogów, naprawdę prosta i tania sprawa.
(No, może trochę czasochłonna).
SKŁADNIKI:
(na ok 40 sztuk):
1. Pół kilograma mąki.
2. 1 jajko.
3. Szczypta soli.
4. 1 łyżka oleju.
5. 250 ml ciepłej wody.
6. 30 dag jagód.
7. Cukier.
Łączymy ze sobą mąkę, wodę, jajo, sól i olej. Ugniatamy do momentu, aż powstanie gładkie ciasto.Następnie rozwałkowujemy je i wykrawamy niewielkie koła szklanką.
Nadziewamy ciasto jagodami - ilość wedle uznania oraz umiejętności klejenia ;-)
i cukrem (1/4 łyżeczki).
Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty, aż wypłyną.
Ważne by miały sporo miejsca w garnku.
Na koniec dodaję bitą śmietanę i pozostałe owoce.
PS Tęsknię za obiadem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz