SKŁADNIKI DLA DWÓCH OSÓB:
1. 2 pstrągi.
2. 2 ząbki czosnku.
3. Masło - ilość wedle uznania.
4. 1 cytryna.
5. Koperek - najlepiej świeży.
6. Sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Rybki starannie myjemy i osuszamy. Nacieramy w środku solą i pieprzem, wkładamy kawałki masła i czosnku. Posypujemy koperkiem i skrapiamy cytryną (ja potrzebowałam pół cytryny). Następnie umieszczamy pstrągi w folii aluminiowej bądź rękawie (u mnie to najczęściej rękaw). I zostawiamy na 40 min - 1 godz w lodówce.
Później pieczemy naszą pakę przez pół godziny w 200 stopniach. I gotowe ;-).
Druga połowa cytryny przydała się podczas jedzenia.
PS Niektórzy obcinają głowy - przyznam, że nie pozbyłam się nawet płetw, gdyż po prostu nie potrafię tego zrobić. (PANICZNIE SIĘ BOJĘ!). Aczkolwiek na talerzu preferuję ryby bez oczu :-p.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz