piątek, 1 sierpnia 2014

Przepis na drożdżowe rogaliki

Oboje z mężem lubimy "jeść" rogaliki. 
Przeważnie znikają po góra dwóch dniach :-). 
Domowe rogaliki są o niebo lepsze od tych z cukierni, 
po pierwsze są twoje.




Ilość rogalików zależy od tego, jak cienko rozwałkujesz ciasto. 
Przy tymczasowym braku stolnicy, 
wałkuję na desce, co jest strasznie niewygodne.
Nie ukrywam, że przez to rogale są grubsze 
i jest ich o wiele mniej, niż powinno.
Poniższe składniki wystarczą nawet na 30-40 sztuk.
Przy mojej grubości - 25.

Składniki:

    1. 500 gram mąki pszennej
    2. 2 żółtka
    3. 1 jajko
    4. 50 gram świeżych drożdży
   5. 100 gram cukru
    6. 100 gram masła
    7. Ok.200 ml letniego mleka
    8. cukier wanilinowy
    9. szczypta soli
    oraz:
 nadzienie - dobrze sprawdzają się powidła, Nutella.

Przygotowanie:

Robimy zaczyn: drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka
i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 




Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. 
 Masło roztapiamy, i dodajemy letnie mleko. Mąkę i sól przesiewamy do miski. 
Wlewamy mleko z masłem, żółtka i wyrośnięty zaczyn. 
Wyrabiamy ciasto - ok. 10 min.




Pozostawiamy je pod przykryciem na 40 - 60 minut.




Dodajemy trochę mąki i możemy wałkować ciasto. 
Wykrawamy kółka o średnicy 20 cm i wycinamy trójkąty.




Rogaliki można posmarować jajkiem - wtedy będą błyszczące z wierzchu.
Pieczemy przez 15 - 20 minut w 180 stopniach.




No i co, proste? :-)